Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Музеят в Габрово показва касичка-часовник от 30-те години на 20 век

Регионалния исторически музей в Габрово
Снимка: Wikipedia

Часовник- касичка на Габровска популярна банка показва Регионалният исторически музей в града. Предметът - културна ценност, е дарен преди дни и разкрива традицията отпреди повече от 100 години да се възпитават децата в спестовност.

Металната касичка е с вграден часовник и термометър. Изработена е в Германия през 30-те години на миналия век. На задната страна, до отвора, откъдето се пускат монетите, надпис на немски език гласи:

„Първо пуснете монета, след което навийте часовника“.

Този интересен предмет се е използвал с рекламна цел от Габровската популярна банка, която първа в страната въвежда касички за детски спестявания през 1912 година.

Банката поема инициативата да работи сред децата, като примерът идва от Германия. Възпитавали малчуганите да бъдат спестовни или „прибрани“, както пишат учителите от онова време. Вярвали, че така те ще израснат добри граждани, които „пазят от порута ценностите, стопанството и държавата си“.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020