Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В СОС искат гаранции от министри, че планът за Перник няма да засегне София

Емил Караниколов: Язовир „Студена“ има вода за 32 дни

| обновено на 20.01.20 в 18:12
Снимка: БГНЕС

Правителството още не е поискало официално от Столичната община да използва водопроводната ѝ мрежа за снабдяване на Перник, поради което на днешното заседание на комисията по инженерна инфраструктура на СОС няма да бъде взето окончателно решение.

Общинските съветници от комисията поискаха писмени гаранции от трима министри - на околната среда, на икономиката и на регионалното развитие, че решението на водната криза в Перник няма да доведе до криза в София:

„Дължим на софиянци отговори. Лично аз се надявам, че получавайки отговорите от министерствата, които днес присъстват, ние ще дадем на софиянци достатъчно обосновани отговори и ще ги убедим в правилността на нашето решение“, посочи Милка Христова от БСП.

Колегата ѝ Симеон Ставрев от „Демократична България“ беше по-конкретен:

„Как може да сме сигурни, че вода няма да се транспортира през София за „Стомана“ - Перник, тоест за индустриални нужди, а не само за питейни“.

Въпросите на заседанието на комисията  бяха прекалено много и бе взето решение да има още едно заседание.

От БСП заявиха, че ще приемат доклада, когато бъде внесен, а от "Демоктартична България", че имат нужда да бъдат убедени, че решението е добро и за София.

В язовир „Студена“ има вода за 32 дни, за най-кратък срок може да се използва водопроводната мрежа на София. Това министърът на икономиката Емил Караиванов по време на заседание на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столичния общински съвет във връзка с искането на правителството и на кмета на Перник да се ползва водопреносната мрежата на София, за да се насочи вода към Перник от водосбора на язовир „Белмекен“.

Според кмета на Перник Станислав Владимиров до две седмици язовир „Студена“ ще стигне мъртвия си обем. Загубите по водопроводната мрежа на града са 75%, но е осигурено финансиране и започват ремонти. По думите на министър Караиванов са осигурени средства за ремонта на ВиК мрежата в града. 

На заседанието стана ясно още, че язовир „Белмекен“ има два пъти повече вода в сравнение с миналата година, затова той остава като вариант за справяне с водната криза в Перник. Водопроводът, който ще бъде изграден от Мало Бучино до Перник ще минава през държавни земи.

Водата на София ще бъде запазена, увери столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Получихме предложение и молба от правителството и от кмета на Перник да помогнем да преведен допълнителни количества вода до Мало Бучино, откъдето вече държавата да си изгради връзката за Перник. Говорим единствено и само за ползване на водопреносната мрежа“, уточни столичният кмет.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров също увери, че водният спасителен план за Перник с транзитно ползване на подземната ВиК инфраструктура на столицата по никакъв начин няма да засегне водата на София. 

„Не е вода на София - само ще я налеем в язовира, а от там ще премине по тръбите и ще замине за Перник. В случай че има и най-малкото съмнение - кранът ще бъде в ръцете на „Софийска вода“ и винаги може да го спре“, коментира екоминистърът.

Ще сработи ли планът на управляващите за осигуряване на вода за Перник от язовир Белмекен

За Пламен Никифоров, дългогодишен директор на дирекция „ВиК“ в МРРБ тази идея е „единственото, което в момента може да бъде изпълнено“.

„Въпросът е дали може да се изгради навреме, за да може да се включи в действие преди да започне снеготопенето, защото критичните месеци за Перник вероятно ще бъдат след около месец“, посочи той в предаването „Преди всички“.

Отклонението на 5 или 10 милиона кубика вода за допълнително водоснабдяване на Перник няма да се отрази в негативни размери на енергодобива, за който се ползва водата на язовир Белмекен, смята експертът.

Язовирът има обем от 144 милиона кубика, а годишно преработва над 240 милиона кубика.

Във връзка с необходимостта от ремонт на стената на язовир Бели Искър, крие ли рискове допълнителното натоварване с вода?

Има ограничения в ползването на язовира до най-високото му ниво. Системата, по която в него ще влизат допълнителни количества обаче не означава, че той ще се напълни повече и ще се създаде по-голямо налягане, заяви Пламен Никифоров.

„Той няма да се натовари статически допълнително, за да създаде проблеми. Това не означава, че там не трябва да се предприемат действия, още може би тази година, за отстраняването на проблемите с язовирната стена“, коментира Никифоров.

Трябва да се провери дали водопроводите до София, през София и до Мало Бучино имат капацитет да проведат допълнително 300 литра в секунда, уточни той. По думите му, едва след множество проверки и хидравлични изчисления може да се осъществи водната връзка между Мало Бучино и Перник.

Трасето е с дължина 13,5 км, но преминава през пресечена местност, което го прави по-трудно за изпълнение. Геоложките проучвания са задължителни заради възможността да има свлачища и зони, през които бъдещият водопровод не може да премине, допълни Пламен Никифоров.

Групата общински съветници от БСП е склонна да подкрепи решаването на хуманитарната криза, която се развива само на 20 километра от София, каза пред „Хоризонт“ Милка Христова, общински съветник от БСП.

Извън емоциите и емпатията обаче групата на БСП ще вземе своето окончателно решение, едва след като получи достатъчно информация и отговори на конкретни въпроси, съобщи Христова.

Не бива да се подминава състоянието на стената на язовир „Бели Искър“, каза още Христова, според която сега стои въпросът как ще се гарантира, че няма да настъпят евентуални аварии заради допълнителното водно натоварване.

Още информация по темата - в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна