Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милиардерите са по-богати от 60% от населението на света

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В света има 2153 милиардери, които разполагат с по-голямо богатство от 4,6 милиарда души, или 60 на сто от населението на планетата. А 22-мата най-големи богаташи притежават повече, отколкото всички жени в Африка. Това са част от фрапиращите статистики в редовния годишен доклад за социалното неравенство по света на „Оксфам“ - международно обединение на 17 неправителствени организации. Тя подчерта, че концентрирането на богатствата засяга особено тежко жените.

„Пропастта между бедни и богати не може да бъде преодоляна без насочени политики за борба срещу неравенствата. Правителствата трябва да гарантират, че богатите и предприятията плащат своя справедлив дял от данъците“, подчерта Амитабх Бехар, представител на „Оксфам“ за Индия, който ще представлява неправителствената организация на световния форум в Давос тази година.

Годишният доклад на Оксфам за неравенството по традиция се публикува точно преди откриването на Световния икономически форум в Давос, където по традиция се срещат около 1500 представители на икономическия, политическия и финансов елит, припомня АФП.

В него се казва още, че броят на милиардерите се е удвоил през последното десетилетие.

„Трябва да променим това и да сложим края на бума на милиардери. Хвърлете един поглед на света – в над 30 държави има протести. Хората са по улиците и дават да се разбере, че не приемат социалното неравенство и че няма да продължават да живеят при такива условия“, каза  Амитабх Бехар.

Във форума, чието амбициозно мото е „да се подобри състоянието на света“, ще участват и поне 119 милиардери с общо състояние около половин трилион долара.

Докладът на „Оксфам“ също така отбелязва различията между половете в световната икономика. Например, той установява, че 22-те най-богати мъже на планетата разполагат с повече богатство от всички жени в Африка. В доклада се казва, че жените и момичетата по целия свят полагат ежедневен безплатен труд в размер на 12,5 милиарда часа, като в същото време допринасят за световната икономика с поне 10,8 трилиона долара годишно, което е три пъти повече от приноса на глобалната технологична индустрия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени