Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще остане ли само Държавната лотария

Тихомир Безлов: Сблъсъкът за хазарта може да разклати политическите съотношения

Има рязък и бърз ръст на приходите от хазарт от 2007 година насам

Тихомир Безлов
Снимка: БГНЕС

Няма как да забраните хазарта, но трябва да има някакви ограничения. Това каза в предаването „Преди всички“ експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов. Той коментира подновеното предложение на Валери Симеонов лотарийните игри да бъдат държавен монопол.

Безлов смята, че се задава изключително „тежък сблъсък, който може сериозно да разклати политическите съотношения в страната“.

Предвид войната в хазарта, която тече в момента между двата най-големи хазартни оператора, е трудно да се направи прогноза, допълни експертът.

Талончетата за търкане са от 2012 година, до този момент имаше монопол на държавата, припомни Безлов:

„Когато беше позволено частен оператор да участва, прогнозите бяха за 60-70 милиона лева годишно. В момента гледах между 300 и 400 милиона оборот. Това е гигантски оборот“.

Защита на интересите на данъкоплатците или удар върху определени бизнес интереси прозира в текстовете, предложени от Валери Симеонов?

Става дума за около 3% от БВП на страната. За 2018 година единствено Македония и Малта са пред България, но Малта е специален случай, защото там са регистрирани всички големи световни оператори. За България това е огромно число. Става дума за около, за 2018 година (няма още данни за 2019), за около 3,2 млрд. За да си го представим, става дума за много рязък и бърз ръст на хазарта от 1,2 млрд. през 2007 година, да кажем. В случая не включваме международните хазартни оператори“.

Решение ли е забраната на частните лотарийни оператори?

Има страни, които са избрали този модел на регулация – монопол върху офлайн игрите: това, което може да си купите в специализирани будки, а онлайн игрите не може да ги ограничите поради европейското законодателство. Швеция води дълги съдебни битки, Финландия води дълги съдебни битки. Причината са английските хазартни оператори, които успяха да премахнат тези държавни регулации в доста европейски страни“, поясни Безлов.  

В България хазартният туризъм има доста голям процент участие и е добре, ако се прибегне до промени, да не се лишава икономиката от тези приходи от туристи, които идват специално, за да играят, подчерта още Тихомир Безлов.

„Темата за хазарта се появява периодично след 1990 година. Преди влизането ни в ЕС се беше появила покрай безмитните магазини. През 2018-а имаше проект, който не беше лош, за ограничаване на рекламата и местата, където може да се закупуват билети и въобще да се играе“, посочи експертът.

Цялото интервю с Тихомир Безлов можете да чуете в звуковия файл.

В България ръстът на приходите от хазарт през последните години е сериозен, коментират експертите


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!