Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Вакъвчиев: Енергоефективността на уредите зависи от начина на експлоатация

От догодина нови етикети ще ни ориентират по-точно за параметрите на електроуредите

Снимка: БГНЕС

Около 55-60% можем да спестим от монтажа на по-качествени климатици в сравнение с вентилаторните печки и маслените радиатори. Това каза в предаването „Преди всички“ Йордан Вакъвчиев, управител на магазин за техника. Колко енергоефективен е един електрически уред, зависи от начина на експлоатация, подчерта той.

Най-евтиният отоплителен уред – вентилаторният, наричан от хората „духалка“, стопля бързо, но нетрайно, при това хаби доста ток.

Конвекторните печки с реотан и чувствителен термостат пък помагат да отопляват помещения, в които не се губи топлина, обясни Вакъвчиев: 

„По-голямата част от времето го прекарва в „изчакване“, за да започне да топли. Ако имате добра изолация и добра дограма, на тази печка ще ѝ се наложи да се включи десет пъти за денонощие по пет минути, което вече я прави доста икономична“.

За много от отоплителните уреди важи правилото - по-добре да работи на 1, но да не се спира, за да може уредът да стане по-икономичен, отбеляза още Йордан Вакъвчиев.

Редовна грешка, която допускат нашите клиенти, е да се приберат вечер от работа, да констатират, че е станало 13-14 градуса, пускат климатика на 29, работи на максимум, което го „стресира“ и не му позволява да навакса, да достигне желаната температура и да мине в икономичен режим, какъвто е смисълът на един съвременен климатик“.

Новите уреди имат и по-добри характеристики на шума, включително се предлагат модели за спалня със занижени параметри на шум, каза още Вакъвчиев.

При сегашните цени на тока, ако използваме климатик през целия отоплителен сезон в рамките на около 5 месеца, един хубав климатик на цена около 1000 лева се изплаща за около две години, коментира той.

Всяка стока, влизаща законно на българския пазар, преминава през няколко инспекции за безопасност и дали отговаря на зададените данни – например шум, консумация на енергия и други, посочи още Йордан Вакъвчиев.

От март догодина влизат в сила нови енергийни етикети върху електроуредите: 

Все повече клиенти обръщат внимание върху енергийната ефективност на уреда. Една такава информация би била полезна на клиента и донякъде би повлияла на избора какъв уред би си купил. По-подробната информация ще се състои в това, че не само тези класове: букви А с + по тях, два плюса, три плюса, което вече става малко заблуждаващо, а ще има и вече по-точни киловати на база годишна консумация“.

Интервюто с Йордан Вакъвчиев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени