Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорката Поли Генчева изкачи с Нирмал Пурджа най-високия връх в Южна Америка само за 6 дни

Поли Генчева
Снимка: Личен архив

Българката, заедно с непалския рекордьор Нирмал Пурджа, е изкачила връх Аконкагуа (6962 м) само за 6 дни след пристигането си в Аржентина и, както самата тя сподели, без никаква аклиматизация. 


През пролетта на 2018 г., по време на последната експедиция на Боян Петров, Поли Генчева трябваше да снима с него филм за предстоящото му изкачване на Еверест. След трагедията с българския алпинист, Генчева продължи близо две години със снимките в Непал и Китай, заедно с други участници от експедицията, като последно засне част от кадрите в Базовия лагер и Лагер 1 на седемхилядника Ама Даблам. Очаква се документалната лента за Боян Петров да бъде готова до лятото. 


С Боян Петров

Междувременно, Генчева, която е магистър по право и по филмова и ТВ режисура, сподели, че покрай този филм, самата тя също се е запалила по изкачването на върхове. За да сбъдне новата си мечта, през лятото е започнала усилени тренировки при алпиниста Дойчин Боянов, който има богат опит с експедициите. Така през август, след 2 месеца подготовка Генчева изкачи първия си континентален първенец - петхилядникът Елбрус, заедно с легендарния украински алпинист Сергей Бершов. “Боян ме заведе и ме събра с всички тях” - каза Поли Генчева и посвети първото си изкачване на него. 


На върха с Нирмал Пурджа

На 10-ти януари тази година българката се отправи към Южна Америка и континенталния първенец Аконкагуа (6962 м), заедно с добилия световна известност непалец Нирмал Пурджа, който тази година постави рекорд, изкачвайки всичките 14 осемхилядника на планетата за 6 месеца и 6 дни. 


С Нирмал Пурджа

Генчева е изкачила Аконкагуа на 16 януари в 9:50 местно време - само 6 дни от пристигането си в Мендоса, Аржентина.


Следете новините в рубриката на БНР "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени