Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев заминава за Израел за отбелязването на 75-годишнината от освобождаването на Освиенцим

Румен Радев ще има среща с израелския си колега Реувен Ривлин.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Румен Радев ще бъде на посещение в Израел от 21 до 23 януари. Визитата на българския държавен глава е по покана на израелския му колега Реувен Ривлин по случай отбелязването на 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста. Във възпоменателното събитие се очаква да участват над 40 държавни и правителствени ръководители от цял свят, съобщиха от президентския прессекретариат.

На 21 януари Румен Радев ще проведе среща с Ривлин в президентския дворец в Ерусалим и ще разговаря с председателяна Кнесета Юли-Йоел Еделщайн.

На следващия ден Румен Радев ще посети Центъра за мир и иновации „Перес“, както и компанията за автономни автомобили Mobilеye.

На 23 януари българският президент ще представлява страната ни на Петия международен форум за Холокоста в мемориала „Яд Вашем“. Официалното събитие, което отбелязва 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста е под патронажа на израелския президент Реувен Ривлин. По-късно в Тел Авив Румен Радев ще присъства на премиерната прожекция на израелско-българския документален филм „Следващото поколение“ на българския режисьор Димитър Гочев. След края на филма държавният глава ще се срещне с представители на българската общност.

По време на посещението си в Израел държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна