Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Мудис" прогнозира забавяне на британския икономически растеж до 1% през 2020

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Обединеното кралство вероятно ще нарасне с 1% през настоящата година, съобщи в понеделник Moody's Investor Service.

Една от трите водещи рейтингови добави, че британската икономиката ще се забави, докато инфлацията по отношение на цените на жилищата ще остане почти без промяна на ниво от около 0,8% в рамките на няколко години с оглед на отслабване на активността на жилищния пазар.

Агенция "Мудис" също така посочва, че кредитното качество на новите секюритизации и на обезпечените облигации във Великобритания ще остане стабилно, тъй като Брекзит ще бъде факт през 2020 година и стабилността ще се дължи в най-голяма степен на ниските лихвени проценти и безработица на острова..

Въпреки това потребителските нагласи във Великобритания все още са на доста ниски нива, тъй като самият процес на Брекзит (излизане на страната от ЕС) ще продължава да подкопава доверието на британските купувачи.

Този анализ на "Мудис" сякаш потвърждава мненията на редица икономисти и анализатори, че въпреки убедителната изборна победа на Консервативната партия на премиера Борис Джонсън, изглежда съмнително, че потребителските и бизнес настроения ще допринесат за значителна промяна в положителна посока на икономическата траектория в Обединеното кралство.

Трябва да се има предвид, че остават в сила притесненията за Брекзит без търговска сделка с ЕС, като и самата Английска централна банка поставя под съмнение подобряването на британската икономика, визирайки настоящите бизнес и инвеститорски нагласи.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от