Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Минев: При високи социални неравенства демокрацията става фасадна

Духомир Минев
Снимка: БГНЕС

„През последното десетилетие милиардерите в световен мащаб са се удвоили, но пропастта между бедните и богатите не намалява“. Това каза пред БНР проф. Духомир Минев от „Антибедност мрежа“ в коментар на анализа на благотворителната организация „Оксфам“, според който милиардерите в света са 2153 и те разполагат с повече пари от 60% от населението. Според анализа неравенството засяга особено много жените. Годишният доклад се публикува по традиция преди откриването на Световния икономически форум в Давос.

Според проф. Минев такива доклади съдържат главно констатации, но в тях не се анализират причините и не се посочват предложения за намаляването на неравенствата.

„Над 20 години има такива проучвания и те остават глас в пустиня. Вярно, в доклада се посочва, че без специални политики неравенствата не могат да бъдат овладени, но според мен са необходими поне няколко общи, макар и доста неудобни, политически констатации. Например, че растежът на неравенствата се дължи главно на политиките и законовите рамки, че тези политики и законови рамки след 70-те години бяха реконструирани така, че да концентрират доходите и богатството в малък брой хора. Затова след 70-те неравенствата „се взривиха“.

По думите на проф. Духомир Минев са необходими мониторинг, оценка и реконструиране на икономическите, данъчните и социалните политики.

Докладът заобикаля въпроса за последствията

„Преди десетина години беше публикуван монументален труд на двама британски учени за последствията от високите и растящи неравенства. Едното е, че образованието се влошава и децата показват все по-слаби резултати в образованието. Друго последствие, което също виждаме и потвърждава проблемите, е че се удължава възрастта за пенсиониране. Навсякъде, където има високи и растящи неравенства, хората трябва да работят по-дълго, за да получат пенсия“, допълни проф. Минев.

При високи неравенства демокрацията се трансформира във фасадна демокрация

„Навсякъде прекомерните неравенства са индикатор за криза на правовата държава и криза на правата на човека, особено социалните права. Навсякъде прекомерните неравенства са индикатор за контрол и потискане на социалните науки и политическите науки. Особено се потискат анализите и оценките на политиките, навсякъде. Освен това навсякъде високите неравенства са индикатор за висока корупция“, отбеляза още проф. Духомир Минев.

Кой има интерес от прекомерния ръст на неравенството

Според него лесно се намират и на национално равнище хора, които са заинтересовани от това да забогатяват, независимо от цената, която плащат обществата.

Как изглежда ситуацията в България

Проф. Минев подчерта, че у нас растежът на неравенствата е преминал една червена линия, която не бива да се преминава:

„Тази линия е, че растежът на неравенствата се превръща в основен генератор на бедността и в основна причина за бедността. Ние сме на първите места и по големина на неравенствата, и по бедност“.

Интервюто с проф. Духомир Минев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени