Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите в журналистиката: Димитър Панайотов и Александър Николов

Димитър Панайотов (вляво) и Александър Николов
Снимка: личен архив

Димитър Панайотов завършва „Журналистика“ във ФЖМК. Александър Николов – „Фотожурналистика“ в London College of Communication. Запознават се покрай страстта им към фотографията. За единия – любителска, за другия – професионална. Заедно следват магистратурата Е-Европа при проф. Нели Огнянова. Там се обединяват около другата им обща страст – документалната журналистика. Историята, която искат да разкажат заедно, при това в детайли, не закъснява. А проф. Огнянова им показва най-подходящия начин да я реализират. Вече близо четири години те правят именно това – разработват „Последният дар на човека“. Трансмедиен проект, който засяга донорството на органи в България.

Трансмедийното разказване на истории е малко познато у нас. Димитър и Александър го сравняват с франчайза в ентъртеймънта. За да разкажат историята на „Последният дар на човека“, те използват различни медийни канали – книга, интерактивен уебсайт, изложба, снимки, текст, видео и аудиозаписи. Историята е разделена на отделни сегменти, които представят един завършен разказ. Обединени заедно обаче те превръщат историята в един свят, който разгръща основната тема – донорството у нас.

България е на последно място по донорство на органи в ЕС. Темата е лична за Димитър и Александър. Разглеждат я документално, чрез множество интервюта и лични истории. Разглеждат я и от религиозна гледна точка. Стараят се чрез средствата на документалистиката да постигнат обективност. „Последният дар на човека“ е кауза за тях. Това те посочват, макар и да имат леки разногласия, като по-важно дори от факта, че най-вероятно ще са първите, които ще създадат трансмедийна история у нас.

Димитър Панайотов и Александър Николов разчитат на лични средства и енергия за каузата им. Срещат подкрепа от немалко хора и са благодарни за това. „Последният дар на човека“ тепърва ще се развива и ще намира своите съмишленици. През това време Митко и Сашо работят и върху други проекти. Като „Ден“ например. Подкаст, в който разказват най-важните новини от деня за 8 минути. Преди 17 часа. Там „готвенето“ не е по-малко. Напротив. Те – Митко като главен редактор и Сашо като редактор и водещ – и техните колеги всеки ден се впускат в проверката на важното за света от всяка гледна точка. Основната им цел е да информират, да посочват контекста и да създадат цялостен поглед над случващото се в световен мащаб.

Митко е създател и главен редактор и на „Под моста“. Специализирал се в разработването на дигитално съдържание и не иска да се занимава с нищо друго освен с журналистика. Сашо има награда от Кралското фотографско общество и първо място на „БГ Прес Фото 2012“. Има и изложби зад гърба си – в Барселона и в Грузия. Той иска да ангажира публиката с проектите си.

Димитър Панайотов и Александър Николов са лицата на „Младите в журналистиката“ – авторската рубрика на „Мрежата“. Чуйте какво имат да ви кажат за трансмедиите, за обективността и „готвенето“ в журналистиката, за това защо как го казваш зависи от това на кого го казваш.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени