Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арфата разказва

За втори път, но винаги на 22 февруари, в литературен клуб „Перото“ ще се състои концертът на Илиана Селимска – арфистка в Оркестъра на радиото, и Кохар Андонян – преподавател по арфа в Софийското музикално училище.

„За първия концерт имаше огромен интерес. Залата беше препълнена и дори върнаха публика. Тази година сме две арфистки, но с четири арфи – две келтски и две класически“ – сподели Илиана Селимска.

Келтската арфа е по-малка и без педали. На самата извивка на арфата има механизми, с които по време на изпълнението с ръка се променя височината на тона. В тази първа част ще изпълнят творби от Търлоу О`Кърлан известен ирландски композитор и арфист от XVII в.

Във втората част, посветена на класическата арфа, ще представят творби на две известни композиторки от XIX в. Жермен Тайфер, която умира на 101 години, но последната премиера е на нейната стогодишнина. Това е единствената жена в прочутата шесторка заедно с Онегер и Пуленк.

Ще има пиеси и на Хенриет Рение – виртуозна арфистка от края на XIX в.

Разбира се, ще има композиции на Карлос Салседо и различни танцувални пиеси – танго, меренге.

„Надяваме се публиката да остане доволна. Искаме да направим голямо музикално пътешествие през векове и стилове, и да се забавляваме“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!