Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Туроператори искат гратисен период по наредба за безкасови плащания

Срокът няма да се удължава, категорични са от НАП

Снимка: БГНЕС

Туроператори ще бъдат принудени да приемат плащания само по банков път след 31 януари, когато промените по Наредба Н-18 влязат в сила. Възможно е някои туроператори да прекратят дейността си заради непосилните вложения, които трябва да направят за нова резервационна система, която да отговаря на изискванията на наредбата, твърдят от бранша.
   

Промените в Наредба Н-18  засягат всички фирми, които оперират в България и които приемат плащане в брой и използват касови апарати, софтуер за управление на продажбите и интегрирани автоматизирани системи за продажба.

90 на сто от туроператорските фирми ще бъдат засегнати от разпоредбите на наредба Н-18.

"Проблемите идват от внедряването и лицензирането на СУПТО системите - "системи за управление на продажбите в търговския обект", посочи Димитрина Горанова от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

"Всички колеги сме положили максимално усилия да приведат софтуера на програмите, с които работят - най-вече резервационните програми, в съответствие с наредбата, доколкото това е реално и доколкото това вече е постигнато от колегите", увери Светла Атанасова от Българската асоциация на туроператорите.

Някои от туроператорите трябва изцяло да сменят софтуера за управление на продажбите. Средствата за нова резервационна система варират от 3-4 хиляди лева до 5 цифрени суми в зависимост от нуждите на предприятието. 

Туроператори твърдят, че за да изпълнят разпоредбите на Наредба Н-18 ще са принудени да приемат само банкови разплащания от своите клиенти, като опасенията са, че не всички клиенти имат банкови сметки.

"Наредбата касае разплащания в брой и с кредитни карти. Затова колегите, виждайки невъзможността да приведат дейността си към изискванията на наредбата, решават да ограничат методите на плащане и да ги сведат единствено до плащане по банков път, така че да не попадат под обхвата на наредбата. Всъщност това е в противовес на развитието на модерния свят, който се стреми към гъвкавост, към удобство за клиента, ние трябва да се ограничим", коментира Димитрина Горанова.

Целта на наредбата е да ограничи сивия сектор, но големите туроператори нямат друг избор освен да работят на светло, подчерта Светла Атанасова от БАТА. Проблеми създават фирмите, които работят извън закона.

Националната агенция за приходите ще подпомага всеки, който търси съдействие за интегрирането на изискванията на наредбата, заяви каза говорителят на НАП Росен Бъчваров.

"Гратисен период няма и тази политическа позиция беше ясно заявена неколкократно от Националната агенция за приходите. Такава е и позицията на Министерството на финансите. В момента срокът е 31 януари 2020 година, което е точно след 10 дни. Ние наблюдаваме активността на различни икономически сектори и оператори и виждаме, че една значителна част от търговците в България, не само в туристическия бранш, а повечето от икономическите сектори, интензивно привеждат дейността си в съответствие с наредбата. Имаме вече близо 600 одобрени СУПТО софтуери, софтуери за управление на продажбите и процесът в момента е изключително интензивен."

Целта на проведените срещи с представители на туроператорски фирми е да се изясни кои от изискванията създават затруднения.

Предстои промяна за облекчаване на електронната търговия, съобщи още Росен Бъчваров.

"Идеята е проста - онлайн търговците, тези, които приемат т.нар. неприсъствени картови плащания през виртуални ПОС терминали, да бъдат освободени от ангажимента да издават хартиени касови бележки от фискални устройства. За тях има ангажимент да дадат на клиентите си, защо не по дигитален път, описание на стоките или услугите, които са продадени, но това да не става от фискално устройство, което значително би облекчило техния бизнес", изтъкна Росен Бъчваров.

Интервюто и репортажа можете да чуете в звуковите файлове.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от