Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин внесе в Държавната дума предложение за конституционни промени

Президентът Владимир Путин обяви планове за промени в руската конституция в годишното си обръщение пред Федералното събрание.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин внесе в Държавната дума предложените от него конституционни промени, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Долната камара на парламента ще разгледа законопроекта на държавния глава на утрешното си пленарно заседание.

Президентът Путин огласи промените в годишното си послание към Федералното събрание миналата сряда. Те предвиждат примат на руската конституция над международното право и по-широки правомощия за двете камари на парламента.

Държавната дума ще има правото да избира премиера, вицепремиерите и министрите, а Съветът на федерацията - да назначава ръководителите на силовите ведомства и да отстранява съдиите във Върховния и Конституционни съд след консултации с президента.

Бъдещият държавен глава ще има право на не повече от два мандата. Държавният съвет, който обединява губернаторите на регионите, трябва да се превърне от съвещателен в орган с реални правомощия.

Промените ще бъдат подложени на всенародно гласуване на 12 април, съобщи източник на РБК.

По-рано днес Владимир Путин отстрани главния прокурор Юрий Чайка и внесе в Съвета на федерацията предложение на поста да бъде назначен заместник-председателят на Следствения комитет Игор Краснов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!