Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор Петър Калинков: Спасителният план за Перник е работещо предложение

Язовир „Бели Искър”
Снимка: Архив

Мисля, че това предложение за решение на кризата в Перник е по принцип работещо. Добре е, че тези, които се занимават с въпроса, са се ориентирали, макар и малко по-късно, към него.

Така експертът професор Петър Калинков, дългогодишен преподавател в хидротехническия факултет на Университета за архитектура строителство и геодезия, коментира пред БНР спасителния план за водоснабдяването на Перник чрез 13,5 км. нов водопровод от Мало Бучино до пернишкия квартал „Изток“.

„Става въпрос за прехвърляне на вода от водосбора на яз. „Белмекен“ в язовир „Бели Искър“. Там, още навремето, през 70-те години, като са правени тези водоснабдявания, е изградено едно т.н. „аварийно прехвърляне на води“ чрез деривациите „Грънчар“ и „Манастирски“.

При новия резервоар „Мало Бучино“ би трябвало да бъде изградена помпена станция и водата оттам и да стигне до Перник по напорен водопровод, обясни ученият. При много добра организация и успоредна работа по помпената станция и по водопровода би следвало строителите да успеят да се справят в посочения от министрите срок от 45 дни, коментира той.

Загубите по градския тръбопровод

„Проблемът със загубите на вода не е нещо, което може в условията на този месец, докато строим, или още три месеца да бъде решен. Трябвало е да започне много по-отдавна да се решава. Разбира се е въпрос и на много по-сериозна инвестиция. Тук се говори, в продължение на няколко месеца, докато природата се смили над Перник и над България и има повече сняг и повече вода, перничани да не бъдат подлагани на този жесток режим“.

За ремонта на стената на язовир „Бели Искър“

„Стената е строена някъде през 50-те години. Тя не е изследвана за земетръс, тъй като тогава това не е било необходимо. Сега, когато оразмеряваме всички съоръжения за много висока степен на устойчивост при земетръс, стената не е проверявана. Отделно, във времето е остаряла, има деформации и напуквания, поради което е от години наред се говори за нейната рехабилитация. Още не е направена. Поради тази причина, водното ниво се поддържа изкуствено около 2 метра под максималното – 1.5 – 2 млн. куб. м. вода по-малко се съхранява, за да може да не е толкова уязвима“.

Експертът обаче смята, че това няма да се отрази на евентуалното водоподаване за Перник, тъй като от язовира ще изтича толкова вода, колкото се влива.

Създаването на държавен ВиК холдинг

„Преди подобна структура имаше и едно време. Казваше се „дирекция ВиК…“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна