Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиери и ресторантьори протестират с жълти жилетки от 25 януари срещу сивия сектор

Решението за започване на протести бе взето на национална среща на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Велико Търново.
Снимка: Здравка Маслянкова

Хотелиерите и ресторантьорите започнат работа с жълти жилетки в знак на протест и с настояване към правителството и парламента за законодателни промени, които да изсветлят бранша. Настоява се и за въвеждане на 5% ДДС за лекарствата, основите хранителни стоки и туризма.

На национална среща на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Велико Търново беше приета протестна декларация с пакет от мерки за борба със сивия сектор.

От бранша настояват държавата да въведе задължителна регистрация по ДДС на всички обекти в храненето и туризма, поясни съпредседателят на БХРА Вени Петрова:

„Искаме отмяна на наредбата на НАП за запечатване на заведения при открити нередности като крайна и репресивна мярка. Искаме категоризация на всички обекти, които работят като топла точка и като кафе машини. Искаме въвеждане на лимит за издаване на разрешителни на нови обекти. Намаляване на ДДС ставката на 5%“.

Исканията ще бъдат внесени до седмица до ресорните министерства и парламента.

На 25 януари хотелиери и ресторантьори започват символичните си протести като ще работят с жълти жилетки.

Ако не се стигне до започване на преговори, ще последват ефективни протести, предупредиха от бранша.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна