Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Битка на „Промяната е пред вашия дом“ и „На прав път!“ за изборите в Северна Македония

2
Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ стартира кампанията си с мотото „Промяната е пред вашия дом“.

Под мотото „Промяната е пред вашия дом“ опозиционната ВМРО-ДПМНЕ започва кампанията си за предсрочните парламентарни избори в Северна Македония на 12 април.

Управляващият Социалдемократически съюз на Македония все още не е открил официално кампанията, но членове на партията вече провеждат редица срещи с граждани под мотото „На прав път!“.

„От понеделник започваме кампанията „Промяната е пред вашия дом. Екипите на ВМРО-ДПМНЕ ще посещават вашите домови, ще посетим всички населени места, села и градове. Ще разговаряме с всеки един от вас. Заедно с вас ще победим тази криминално-рекетьорска банда на власт“,обяви генералният секретар на ВМРО-ДПМНЕ Игор Янушев.

Самият председател Християн Мицкоски започва кампания под мотото „Мицкоски с гражданите“.

„12 април е този ден, денят на отговора. Македонският референдум“, каза той.

Християн Мицкоски сравнява предсрочния вот с нов референдум - последният такъв беше през септември 2018-а за смяна на името със Северна Македония по силата на договора от Преспа.

В редица интервюта за местни и чужди медии Християн Мицкоски заявява, че ако събере две трети мнозинство в парламента ще отмени Договора с Гърция.

Лидерът на СДСМ и бивш премиер говори на фона на мото „На прав път!“

Подалият вече оставка премиер Зоран Заев предупреди:

„Развалянето на договора от Преспа ще ни върне най-малко 25 години назад. Това ще значи автоматично разваляне на членство в НАТО, загуба на европерспективата, загуба на милиарди евро чуждестранни инвестиции и унищожаване на бъдещето на младите“.

Зоран Заев в момента се е фокусирал върху Закона за прокуратурата, който по настояване на Брюксел, трябва да бъде приет преди парламентът да се разпусне на 11 февруари.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски отказа днес лидерска среща за новото законодателство, а по-рано постави условие първо Заев да се откаже от Договора с Гърция.

Политическите наблюдатели в страната отбелязват, че докато преди нямаше правителствено изявление, без да бъде повтаряно непрекъснато новото име Северна Македония, то сега в навечерието на изборите политиците говорят или само за Македония, или казват просто - нашата земя.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна