Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Операция „София“ се префокусира върху спазване на оръжейното ембарго в Либия

Операция „София“ за борба с нелегалния трафик на хора от Либия към Европа бе спряна временно през 2018 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на външните работи на ЕС са постигнали съгласие за префокусирането на операция „София“ за спазването на оръжейното ембарго в Либия на днешното си заседание в Брюксел. То се провежда само ден след конференцията за страната в Берлин.

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел подчерта, че на този етап няма постигнато прекратяване на огъня, а само временно примирие и добави:

„Имаме временно примирие, което е нестабилно. Знаете, че то може да бъде нарушавано няколко пъти на ден. Нека да се надяваме, че то ще се стабилизира и наистина ще се постигне прекратяване на огъня. Без него е трудно да си представим по-силен ангажимент от страна на ЕС“.

Борел заяви, че за идеята да бъде възобновена военноморската мисия на ЕС „София“ и префокусирана върху спазването на оръжейното ембарго работят редица военни и правни експерти на Общността. 

„Оръжейното ембарго трябва да се контролира не само по море, защото повечето оръжия преминават през пустинята. Границата между Либия и съседните ѝ страни е много дълга. Ние можем да контролираме морето, но трябва да контролираме също така сушата и въздуха. Затова е много важно да се възстанови операцията "София", но контролът върху оръжейното ембарго изисква сателитни и въздушни устройства, които на този етап не са включени в нея“, каза Борел. 

Министърът на външните работи Екатерина Захариева заяви:

„Най-важното, което може да се направи, е най-бързо да организираме мисия, която да спазва оръжейното ембарго. Дали ще бъде възобновяване на „София“ с модифициран мандат – това е най-бързото, което може да се направи, но така или иначе анализ как бихме могли да организираме мисия, която да съблюдава спазване на оръжейното ембарго, така както имаше мандат за „София“ от ООН. Първо трябва да има примирие, за да можем да говорим за друга стъпка. Такова все още де факто няма подписано“

Операция „София“ е военноморска мисия на ЕС, създадена през 2015 г. за борба с нелегалния трафик на хора, тръгнали с надуваеми лодки от Либия към Европа. Тя бе спряна временно през 2018 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна