Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джонсън обещава имиграционната система след Брекзит да извлече най-доброто от света

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че имиграционната система след Брекзит ще постави „хората пред паспортите“, така че да се извлече най-доброто от света. Той уточни, че системата ще стане по-справедлива и ще третира хората по един и същи начин, независимо откъде идват.

В същото време към британското правителство бяха отправени нови призиви  от граждани на ЕС да им бъдат издавани физически документи като доказателство, че имат право да пребивават в Обединеното кралство след Брекзит.

Борис Джонсън заяви всичко това на британско-африканската среща на високо равнище за инвестиции в Лондон. Премиерът изтъкна, че излизането на Обединеното кралство от ЕС означава край на преференциалното третиране на имигрантите от Европа.

„Като поставяме хората пред паспортите ще можем да привлечем най-талантливите от целия свят, независимо откъде идват“.

Свободното движение на хора между Обединеното кралство и ЕС ще настъпи след края на преходния период в края тази година. Правителството казва, че ще въведе имиграционна точкова система по подобие на тази в Австралия от януари 2021 година. Според тази система, желаещите да работят в страната ще получават точки на базата на професионалните им умения и личните им качества.

По принцип всички основни партии са за система, основаваща се на уменията на имигрантите, но въпросът е дали правителството иска да установи контрол като определи някакъв лимит за пристигащите – нещо, с което предишните правителства претърпяха провал.

На практика истинската позиция на правителството още не е ясна, а до края на годината остават 11 месеца. Политическите наблюдатели се надяват през следващите седмици да станат известни отговорите на много въпроси, свързани с имиграцията след като специално създадена правителствена комисия излезе с доклад.

Думите на Борис Джонсън бяха посрещната радушно от африканските лидери, но европейските граждани не са много обнадеждени от политиката на властите.

Нов доклад показва, че девет на всеки десет граждани на ЕС предпочитат да им бъде издадена карта пред дигитално доказателство за техните права след Брекзит, която да им послужи пред работодателите, банките или хазяите. Т.е. те искат да разполагат с физически документ като доказателство за тяхното право да останат в страната.

Най-голямото проучване по рода си, правено сред граждани на ЕС, на Европейската икономическа зона и на Швейцария в Обединеното кралство показва, че страхът от дискриминация, загуба на идентичност и продължаващо недоверие към желанието на властите да гарантират пожизнените им права, пораждат сериозна загриженост.

Министерството на вътрешните работи обаче твърди, че дигиталната система е по-добра от физически документ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!