Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партия напусна правителството на Норвегия след спор за „джихадистка“

Партия на прогреса на Сив Йенсен има 6 министри в коалиционното правителство
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвежката популистка Партия на прогреса обяви, че напуска дясната управляваща коалиция. Поводът е репатрирането в страната на жена, заподозряна, че е била част от „Ислямска държава“ и двете ѝ деца. Партията окачестви това като „последната сламка“.

Правителството на премиера Ерна Солберг е на път да загуби мнозинството си в парламента, но въпреки това се очаква тя да запази поста си.

„Вкарах партията си в правителството и сега я извеждам“, заяви лидерът на Партията на прогреса и финансов министър Сив Йенсен на пресконференция.

Оттеглянето ѝ беше предизвикано от решение на кабинета, обявено миналата седмица, че жена и двете ѝ деца ще получат помощ, за да се върнат в Норвегия, така че едно от децата да може да получи медицинско лечение.

Нейната политическа сила подкрепяше връщането в Норвегия на двете деца, но не и на майка им. 

Става дума за 29-годишната гражданка на Норвегия от пакистански произход, която беше върната в страната по хуманитарни съображения. Тя била омъжена за двама бойци на „Ислямска държава“. Жената бе арестувана в петък, след като пристигна в страната с децата ѝ, които бяха настанени в болница.

Обвиненията срещу нея са, че е била член и на фронта „Ан Нусра“ и на „Ислямска държава“. Тя отрича и твърди, че е била държана в Сирия срещу волята й.

Според ООН 28 хил. деца на чуждестранни бойци живеят в лагери в Сирия.

Останалите три партии в управляващата коалиция в Норвегия запазват подкрепата си за правителството.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна