Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Едва 2-3% от потребявания ток в България е произведен от ВЕЦ

Снимка: БГНЕС

В момента едва 2-3 процента от потребявания ток в страната е произведен от водните електрически централи. В интервю за "Хоризонт" изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев каза, че най-големите ни язовири са пълни 60-80 на сто, като водата в тях вече повече от половин година умишлено се поддържа на тези нива:

"Годината беше много суха и не знам каква ще бъде следващата година, ако се случи още една такава суха пролет, сухо лято, за нас е важно да можем да съхраним голяма част от водния ресурс, тъй като той е изключително важен за сигурността на електроенергийната система. Отделно, първото предназначение на водните ресурси е да могат да се ползват за питейни нужди".

Ангелин Цачев допълни, че освен резерви от вода, страната ни има мощности, които може да използва при необходимост, и във въглищните централи. В момента у нас се внася ток от Румъния, Турция и Сърбия, тъй като там цените са по-ниски. 

Интервюто с Ангелин Цачев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от