Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Народната певица Ива Давидова посвети песен на водната криза в Перник

Това е фолклорът на новото време - роден от бита, казва изпълнителката

Ива Давидова по време на записа на "Перник нема вода"
Снимка: Личен архив

Народната певица Ива Давидова записа песен за водната криза в Перник, която набира бързо популярност онлайн
     

Ива Давидова е родена в София, но живее в пернишкия квартал „Църква“. „Ние, всички перничани сме в едно бедствие. Това, което изживяваме, е катастрофа“, сподели тя в предаването "По първи петли".

В приемането на песента градът се разделил на две, разказа Ива Давидова.

„Интелигентните хора веднага я приеха, веднага я разбраха – какво искам да кажа, защото това е стар граовски хумор. Специфичното на нашия регион е, че граовци се самоиронизират, граовци се шегуват сами със себе си, шегуват се с другите. Имаше мнения, че се подигравам с перничани, което е абсурд.“

Това е всъщност фолклор от новото време, от бита и онова, което ни се случва сега, изтъкна Ива Давидова.  

Замисълът на певицата не бил комерсиален, затова и песента се появила само с любителско видео.

„Просто исках нещо, което да излезе, да се спася от тая агресия, която изпитвах, гняв. След пет дни без вода вече нервната ти система е изпилена, не можеш да си свършиш елементарни битови нужди, не мога да си изчистя къщата. И това в 21 век.“

В творчеството си Ива Давидова залага на патриотичната линия. Преди време излиза облечена като Райна княгиня. Казва, че обича „малко по-тежки песни, по-сериозни песни“, а „Перник нема вода“ е по-достъпна и по-лесна за възприемане.

Когато човек е патриот по вътрешно убеждение и по кръв, това му личи, убедена е народната певица.

„Когато това се превърне в популизъм, защото особено в нашия бранш всички станаха комити и войводи вече, има голямо преекспониране на този патриотизъм и аз затова се отдръпнах. Неискрено ми е, не ми е OK да съм в това. Но че има някаква патриотична вълна, която ни завладя в последните години, има. Това, което ми харесва е, че много школи за народни танци се създадоха. Хората вече, като ида за участие, в цяла България, играят всички видове хора, което преди години не беше така характерно.“

Ива Давидова е започнала с фолклора в години, в които са доминирали други жанрове. „Много смело, обаче решително, от семейството – голяма подкрепа. И така вече 16 години."

Споделя още, че винаги е оставяла песните си „да поживеят, да подишат“, а след това в правилния момент да прецени кое е следващото, което да представи.

Ива Давидова е завършила немска гимназия и има диплома за психолог от висшето си образование, защото родителите й държали някой ден да има „и друг хляб“.

Цялото интервю на Маргарита Иванова с Ива Давидова чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020