Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Босненски семейства съдят Нидерландия за Сребреница в европейски съд

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Сдружение „Майки от Сребреница“ внесоха вчера в Европейския съд за правата на човека жалба срещу Нидерландия от името на семействата на жертвите на клането в Сребреница през 1995 г., предаде БТА.

„Майки от Сребреница“ се борят за признаване на отговорността на Нидерландия, чиито контингент в мисията на ООН през 1995 г. бе разположен в тогавашния мюсюлмански анклав Сребреница, където босненските сръбски сили убиха над 8000 мюсюлмански мъже и момчета.

В жалбата е посочено, че „Нидерландия не е предприела достатъчно мерки за защита“ на жителите на Сребреница.

Сдружението „Майки от Сребреница“, което представлява над 6000 роднини на  жертвите, през 2007 г. внесе жалба в най-висшите нидерландски съдилища, но постигна само частичен успех.

През 2019 г. Върховният съд на Нидерландия обяви, че холандската държава е имала само „много ограничена“ отговорност за геноцида, който е последвал.

Адвокати на „Майки от Сребреница“ обявиха при внасяне на иска в съда в Страсбург, че  „според Върховния съд тези хора вероятно щели да бъдат убити, дори и да им е било разрешено да останат в анклава“. „Но нямаше по същество дебат за шансовете им за оцеляване“, посочиха адвокатите, оценявайки присъдата като „напълно произволна“.

Това според тях е нарушило чл. 6 от Европейската конвенция за човешките права, която изисква право на справедлив процес.

Нидерландският контингент в мироопазващите сили на ООН на 11 юли 1995 г. предаде анклава Сребреница с хиляди бежанци мюсюлмани в него на босненските сръбски сили, като му позволи да изведат бежанците, да отделят мъжете и момчетата, да ги отведат извън Сребреница с автобуси и да ги убият.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна