Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Авторът на "Ломски разкази" и "Стъклената река"

Емил Андреев: Общността, създадена на трапезата, се губи в общите ни дела

Без вечните въпроси литературата не се получава, казва разказвачът на месеца на Столичната библиотека

Емил Андреев
Снимка: Архив

Писателят Емил Андреев е първият за годината разказвач на месеца на Столичната библиотека. 

„Късият разказ е сложно и трудно нещо за писане. Разказът трябва да върви гладко и интересно и да дава на читателя хем съпричастност, хем информация“, казва Емил Андреев в предаването "Сценична треска".

Махалата в Лом

„Аз съм ломчанин. Роден съм в Лом в първия ден на септември 1956 година. Лом е особено място, освен че ми е родно. За мен е особено място от тези години на невинност в детството. Старата махала в центъра на Лом около читалището“, така Емил Андреев започва късия разказ за себе си като главен герой.

Читалището и радиото са два крайъгълни камъка на неговото детство. „Даже си спомням, че си правехме радиоприемници с части, които намирахме от „Млад техник“ и можехме да хващаме Радио София."

„Нашата махала беше изключително международна, етническият състав е учудващо богат. Над нашата къща живееше Жорж, чиято баба беше от Нанси, Франция. Малко по-нагоре живееше Марион, чиято майка беше унгарка. Учителката по пиано Пинджиян беше арменка. Малко встрани беше Гаршон Леви – родителите му бяха евреи. По-нататък живееше Джефи – от турско семейство. Децата на Лиман, фотограф, с албански корени. Имаше и с руски корени“, описва пъстрата картина Емил Андреев.

Докато дишаш и твориш, смъртта не е страшна

„Красивите, невинни моменти на добрина, любов, съзидание – те осмислят и оттласкват страха от смъртта на страни. Ако правиш нещо подобно, докато дишаш, тогава смъртта не е страшна“, допълва писателят, за когото „всяко нещо е творчество" и "ако майсториш нещо с ръцете си, ако си занаятчия, ти не може да не влагаш от себе си в това, което правиш".  

Той харесва „Бийтълс“ и Моцарт. Никога не е бил спокоен човек. Казва, че ако не се вълнуваш или не страдаш, ако не отдаваш емоцията си до край, значи си като полужив. Определя се като наивен, съзерцателен и обичащ живота.

Като трябва да хванем мотиката, се крием зад дувара

„В човешкото общуване най-важно е хората да са съпричастни един към друг не само в говоренето на маса, в споделянето, но след това да могат заедно, по същия начин, със същата енергия, да могат да свършат добри дела – да се построи нещо, да се изгради нещо, да се почисти нещо, да се спре нещо. Тази колективност ни липсва. За нея малко говорим, малко я провокираме у хората. И става една мърлявщина – на масата говорим чудесни неща, а когато трябва да се хванем, образно казано, за мотиката, ние предпочитаме да се срием зад дуварите и тази общност, която сме създали на трапезата, на празника, се губи вече в сериозните дела“, изтъкна Андреев.

У човек са заложени дяволски черти да спекулира с всичко – използват всичко за облагодетелстване, за печалба, за реклама, отбелязва писателят.

Литературата и животът

Източник на сюжети е всичко в този живот, но без да има социална насоченост, една литература може да бъде или прекалено интелектуализирана, или прекалено отвлечена, което не е непременно лошо, признава още Емил Андреев. „Без вечните въпроси, които винаги са ни вълнували, литературата някак си не се получава.“

"Много е важно какво забелязваш в живота, кое те вълнува в живота. Ако го пропускаш, ако не видиш подробността, детайла, няма да те провокира нищо, трябва да те провокира нещо", вярва разказвачът.

Обитателите на „Островът на пияниците“ са сънувачи. „Стъклената река“ е реката на спомена, а в спомена можеш да се удавиш - така ни потапя в част от заглавията на свои творби Емил Андреев.

Емил Андреев е работил е като учител, журналист, преподавател, преводач. Носител е на международната награда „ВИК“ за роман на годината. Книгата му „Проклятието на жабата“ е отличена с националната награда „Хеликон“.
Срещата на писателя с публиката в Столичната библиотека е утре, 22 януари.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от