Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частните охранители са против предложените от ДПС промени в Закона за НСО

Частните охранители се обявиха против предлаганите промени в Закона за НСО, които предвиждат всички, освен председателя на парламента, президента и премиера, да си плащат за охрана от службата.

Според изпълнителния директор на индустриален клъстер „Сигурност“ Татяна Иванова по този начин един държавен орган на бюджетна издръжка би се превърнал в публично-частна охранителна фирма.

„Националната служба за охрана е държавен орган, създаден със специален закон и с определени задължения и не е нормално да се връщат стари порочни практики“, коментира тя.

„Не считам, че НСО трябва да бъде превръщана в един такъв държавен орган с бюджетна издръжка в публична частна охранителна фирма, при категорична липса на яснота къде ще отиват тези пари, ако се вземе това решение. Как ще се харчат тези пари, които са извън бюджета?“, попита Татяна Иванова.

Тя коментира предложението на ДПС охраната от НСО да се заплаща от свързани с националната сигурност лица, за които има основание за охрана, но които да заплащат за това по тарифа утвърдена от министерството на финансите.

Охранителните фирми настояват за промени в Закона за частната охранителна дейност, който удря бизнеса и освен финансови загуби, носи и заплахи от фалити. Охранителите се оплакват още от нелоялна конкуренция и неоправдани административни регулации.

Един частен охранител работи на ръба на минималната заплата, което изправя бизнеса пред множество проблеми, каза Александър Иванов от Индустриален клъстер „Сигурност“.

„Със всички надбавки и удръжки, вноски, данъци и такси един охранител ще получи някъде към 480 лева“, каза той.

Така липсата на кадри се преодолява с наемането на неквалифициран персонал и спад в качеството на услугата, допълва Николета Атанасова.

„Пазарът диктува цените. Не може охранител срещу 5 лева на час да охранява складове, банки, имущество за милиони“, каза тя.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени