Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на пиеса за Марина Цветаева

„Най-бедното място на земята“ – спектакъл по пиесата „Астероид 35 111“ от Галина Д. Георгиева

| обновено на 24.01.20 в 17:16 БНР Новини

Марина Цветаева (1892-1941), неразгадана докрай и до днес, е не само гениална поетеса. Тя е автор и на проза и литературна критика. Нейният живот е завършено драматургично произведение, а жанрът му, уви, е трагедия. „Най-бедното място на земята“ компилира основните житейски и творчески събития, през които Цветаева преминава.

Ето как режисьорката на спектакъла Станислава Кирилова представя дебюта си в Радиотеатъра:

„Най-бедното място на земята е пространството на духовността и поезията. А от поезия „ се нуждаят само нещата, от които не се нуждае никой. Тя е най-бедното място на цялата земята. И тя е място свято“ – пише известната руска поетеса Марина Цветаева в отговор на развилнелия се брутален прагматизъм, страх и цинизъм, който властва в Съветския съюз.

„Най-бедното място на земята“ е спектакъл за извънредната, никому ненужна поетеса, която отдава живота си, за да остане вярна на принципите си. Извънредността, изключителността и несъвместимостта с ординерния живот на тази толкова ярка личност изпълва съзнанието с въпроси за същността на съществуването и неговото реално случване. Цветаева поставя много висока летва – морална, човешка и творческа – цел е абсолютът, досега с незримото, огромното, надтелесното. Целият живот на поетесата е безкрайна парадоксална история за невъзможното присъствие на твореца в един толкова материален и осезаем свят.“

Участват артистите: Георги Златарев, Станислава Коцева, Димитър Бисеров, Георги-Маноел Димитров Георги Богданов.

Музика – Христо Намлиев.

Режисьор – Станислава Кирилова.

Слушайте в „Радиотеатърът представя“ в неделя, 26 януари, от 16.00 ч. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна