Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сайт в помощ на пациентите предоставя достъпна информация за рака

Онконавигаторът съдържа данни за всички болнични звена в здравната система

д-р Росица Кръстева
Снимка: Личен архив

Информацията на сайта onconavigator.info е изключително ценна за пациентите в България, казва д-р Росица Кръстева, специалист онколог с 20-годишен опит. 

"Не е необходимо пациентите да знаят терминологията и всички подробности, но те трябва да знаят най-важното и това да бъде обяснено на абсолютно достъпен език. Нещо още по-ценно - в този сайт има информация за всички болници, звена, диспансери, всички места в България, в които те могат да получат адекватна, компетентна помощ - било то като хирургия, като лъчетерапия, като химиотерапия", допълни лекарят.

"Ракът е болест, която съпътства човека откакто се е появил на тази земя. Древните египтяни са познавали рака. В папиросите са описани случаите с хора, които имат рак. Те не са имали думата рак, те са използвали друга дума, но много конкретно са описвали тези тумори, като те дори са изказвали предположения за прогнозата, че живеят по-малко. Тогава са възприемали по този начин заболяването и тяхното основно лечение е било хирургията, хирургичния метод, т.е. те са ги оперирали", разказа д-р Росица Кръстева в предаването "По първи петли".

Химиотерапията започва да се налага като метод на лечение от миналия век.

"Имунотерапията успява да направи така, че собственият имунитет на човека да се пребори с тумора. Въпреки че имаме невероятни открития, въпреки че сме разбрали защо се получава ракът, каква е причината. Ракът е резултат на нещо, което, ако използвам този израз, се е бъгнало в системата и организмът не може да се пребори, защото имунната система на човека е нещо уникално. Не знам дали ще успеем да разгадаем всичко, което се случва там, но има механизми, по които имунната система убива тези лоши клетки, които искат да се размножават", изтъкна специалистът.

"Ракът на белия дроб е един от световните големи проблеми. Това е заболяването, което има най-висока смъртност в целия свят, ако трябва да сравним смъртността от рак на гърда, от рак на дебелото черво и от рак на простата", уточни д-р Росица Кръстева.

Болните от рак мъже доминират в Централна и Източна Европа, както и в Източна Азия, а жените имат превес в Северна Америка и в Северна Европа.

"Интересен факт е, че в Китай жените и младите хора боледуват по-често от рак и по-често от даден карцином - генетиката на този тумор е много по-различна. И това, което са установили в Китай е, че една от причините, освен замърсяването на въздуха, освен тютюнопушенето, е и готвенето, тъй като те готвят на открити огнища. И целият този дим, вредни газове, които се отделят от олиото, което пуши от дима, това е вредно", коментира още д-р Росица Кръстева.

"Алтернативното лечение по никакъв начин не може да гарантира излекуване на пациентите", допълни специалистът. 

Д-р Кръстева има специализации в университетски болници в Торино, Атина, Мюнхен и Базел.Лауреат е на престижната годишна награда на фондация Св. "Иван Рилски" за принос към здравеопазването за 2017 година в категория "Онкология". Носител е на приза "Лекар на годината" на МБАЛ "Уни Хоспитал" за 2018 година.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от