Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВКС окончателно отказа регистрация на партия „Няма такава държава“

Отказът да бъде регистрирана партията на Слави Трифонов е заради използването в символа ѝ цветовете от българското знаме - бяло, зелено, червено.
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд потвърди отказа на Софийския градски съд  партията на шоумена Слави Трифонов „Няма такава държава“ да бъде вписана в публичния регистър на политическите партии. Решението е окончателно.

Безпрецедентно срещу отказа за регистрация на „Няма такава държава“, освен жалба от учредителите, имаше и протест на прокуратурата. 

Отказът беше заради използването в символа на  партията - човешка длан в синьо, на цветовете от българското знаме - бяло, зелено, червено.

Според върховните съдии това противоречи на закона и последователна и непротиворечива е досегашната практика на съда да отказва регистрация при такова нарушение.

Съдебният състав на Върховния касационен съд е съобразил и факта, че жалбоподателите имат възможност отново да поискат регистрация, като изпълнят законовите изисквания.

„Следователно, доколкото отказът за регистрация не е твърде драстична мярка, както изрично се посочва и в практиката на Европейския съд по правата на човека, не би могло да се счете, че не съществува достатъчна причина по критериите Конвенцията, за да се откаже исканата регистрация“, мотивират се върховните съдии.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени