Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Защо гинеколозите напуснаха видинската болница

Д-р Цветан Ценков, кмет на Видин
Снимка: Община Видин

“След смъртния случай с детето в края на годината психологическият натиск върху екипа е доста сериозен. Това е бил основният мотив. Вторият е все по-нарастващата възраст на лекарите, които работят в това и в другите отделения“, каза пред БНР д-р Цветан Ценков, кмет на Видин.
      

По-рано четирима лекари от акушеро-гинекологичното отделение на видинската болница подадоха предизвестие за напускане.

В интервю за предаването “Нещо повече“ д-р Ценков информира за резултатите от заседанието на общинския съвет:

“Точката беше една единствена – как община Видин, без да е собственик на болницата, тъй като МБАЛ “Света Петка“ е собственост на Министерство на здравеопазването, т.е. на държавата и министърът е принципал, може законно да подкрепи бъдещето на болницата. Тук се визират два проблема. Единият човешкият фактор - имаме застаряващо население, което крайно се нуждае от здравните услуги на нашата единствена болница в региона. Другата е Белоградчик, но тя е на 60 км. Второто, разбира се, е как финансово да се укрепи болницата“.

Кой оказа психологически натиск върху четиримата лекари

“Самото разследване, медийният шум. Няма как българският лекар да се превърне в най-големият престъпник в тази държава“.

Ще се стигне ли до закриване на акушеро-гинекологичното отделение

“Не, няма да се стигне до там. Аз съм убеден в това. Поне с наличните наши колеги тук, плюс, ако ни подкрепят логистично и кадрово, и от София. Вече има такива прецеденти…“, категоричен бе той.

Интервюто с д-р Цветан Ценков можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от