Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози искат АМ „Струма“ да не минава през Кресненското дефиле

Агенция „Пътна инфраструктура“ да спре процедурите за избор на изпълнител и възлагане на строителството на проекта за автомагистрала „Струма“ през Кресненския пролом - за това призовават екологични организации.

Природозащитниците са категорични, че българските власти не са направили екологичен анализ на териториите, намиращи се в дефилето, затова проектът е незаконен и няма как да бъде изпълнен.

Еколозите са категорични, че избраният проект с отделните трасета в двете посоки не отговаря на изискванията на европейското законодателство. Затова настояват магистралата да е извън Кресненското дефиле, а алтернативите са следните:

„Дългият тунел. Другият е за изцяло източния вариант на магистралата“, обясни Даниел Попов от „За Земята".

Районът е уникален заради голямото биоразнообразие, посочи доцент Стоян Бешков от Националния природонаучен музей към БАН:

„Основен район за опазване на пеперудите в Европа, миграционен коридор птиците – Виа Арисотелис минава оттам“.

Срещу България има наказателна процедура от Европейската комисия заради необявяването на целите и мерките за опазване на растителните и животински видове от двете защитени зони край Кресна, припомни Даниел Попов.

„Комисията казва, че първо това трябва да се направи, защото когато нямаме обявени тези цели и мерки, всяка оценка за въздействие върху тези защитени територии не може да бъде коректна“, добави той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!