Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредна проверка на обвиняемите с две и повече досъдебни производства

Главният прокурор разпореди и специален надзор на разследванията за нередности при вноса на отпадъци

| обновено на 21.01.20 в 19:17
Главният прокурор Иван Гешев
Снимка: БТА

Започва извънредна проверка на разследванията срещу обвиняеми с две и повече досъдебни производства. Тя е по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев и цели повишаване на ефективността на взаимодействието с МВР по тези дела.

Че ще бъде разпоредена такава проверка стана ясно след срещата вчера на премиера Борисов с бащата на жестоко убитото от непълнолетен момиче от село Галиче. На срещата присъства и Обвинител номер едно Иван Гешев.

На Окръжните и районните прокуратури е разпоредено да направят анализ на състоянието на досъдебните производства срещу обвиняеми с две и повече дела и да окажат контрол за срочността на приключването им.

На наблюдаващите прокурори пък - да осигурят приоритетно и бързо провеждане на тези досъдебни производства,  включително чрез предприемане на необходимите мерки за формиране на екипи.Те трябва да преоценят и адекватността на мерките за неотклонение и другите мерки за процедурна принуда от гледна точка на обществената опасност на престъпленията и на личността на обвиняемите.

В случаите на констатирани нарушения при неспазване на съответната мярка за неотклонение и укриване от органите на досъдебното производство, наблюдаващите прокурори следва да предприемат действия за замяна на наложената мярка с по-тежка, е друго указание на Иван Гешев до шефовете на прокуратурите в страната.

Главният прокурор разпореди още на апелативните прокуратури да вземат на специален надзор разследванията за нередности при вноса на отпадъци.

Става дума да се проследят всички досъдебни производства, образувани по данни на МВР и ДАНС, а при необходимост - да се търси съдействие от чуждите съдебни власти и по-конкретно от тези в Италия. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени