Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Николай Младенов и Генади Кондарев пред БНР

Кои са водещите акценти на форума в Давос

Снимка: БГНЕС

50-ото издание на глобалния икономически форум е основно посветено на глобалното затопляне и промените в климата. Но неизбежно, случващото се в Близкия rзток е една от основните политически теми. Либия, напрежението между Саудитска Арабия и Иран, случващото се по отношение на Иран, израелско-палестинския конфликт, са в центъра на политическите дискусии, каза пред БНР Николай Младенов, специален координатор на ООН за Близкия изток.

“Имаме няколко много важни панела“, посочи още той:

“Единият е открит, той беше днес за икономическото развитие на страните в Близкия rзток и утре е закритияj панел за политическата криза. Случващото се между Иран и САЩ неизбежно е част от дискусиите. Въпреки че основният фокус в речта на Доналд Тръмп днес беше американската икономика“.

“Приятно изненадан съм, че организаторите са включили една друга тема – Западните Балкани. И тук е ролята на България, премиерът Борисов е тук, той успя да върне част от фокуса на политическите дискусии върху този регион, който е важен за нашата страна“.

Конфликтът с Иран

“Въпросът от тук нататък е не толкова (дали може да се стигне до общо мнение – б.р.), колкото какви мерки могат да се предприемат за деескалиране на напрежението. И нашата логика от гледна точка на ООН е именно това - да се идентифицират максимално конфликтните точки в Близкия rзток“.

Генади КондаревЗа Грета Тумберг и климатичните промени

“Грета успя да организира глобално движение каквото всички ние от неправителствени организации с целия капацитет, който имахме, не успявахме да направим в продължение на десетилетие“, каза Генади Кондарев от сдружение “За Земята“ по ролята на  Грета Тумберг във форума и допълни:

“Тя отправи едно много просто послание и то е, че бъдещето на нейното и на всички следващи поколения се компрометира от действията, които сега ние предприемаме и че не се прави достатъчно, за да се предотврати една глобална криза, която може да подкопае всичките ни усилия за по-добър живот“.

Речта на Тръмп

“Гласът на Тръмп не е гласът на Америка, защото това е една страна, която има огромно разнообразие вътре в себе си“, посочи още Кондарев

Интервютата с Николай Младенов и Генади Кондарев можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Закриват дом за сираци в Дупница

публикувано на 22.02.20 в 20:55
Пред къщата на Христо Луков събралите се запалиха факли. Шествие не се състоя

Отменят Луков марш тази година

обновено на 22.02.20 в 19:14