Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Измерват въздуха в Дупница за фини прахови частици

Подвижна лаборатория на РИОСВ в Дупница
Снимка: Кирил Фалин, БНР

Подвижна лаборатория на РИОСВ, позиционирана на централния пл. "Свобода", ще замервза за фини прахови частици в Дупница, казаха от общинската администрация. Замерванията ще продължат три денонощия - непрекъснато. Същевременно общински съветници поискаха общинната за закупи своя измервателна станция, за която ще се необходими около 10 000 лева.

Кметът на Дупница инж. Методи Чимев поиска с писмо до РИОСВ срещу наемна цена да бъде осигурена такава лаборатория след многобройни сигнали от граждани, че в града се усеща замърсеност на въздуха, особено при мъгла. Градът е сред най-замърсените в страната с ФПЧ и според официалните бюлетини и съобщения. От инспекцията се отзоваха и днес по обяд лабораторията беше ситуирана на площада. 

Според резултатите от поставените три неофициални любителски станции, които в реално време се публикуват на сайта airbg.info, именно в централната част на града има завишение на ФПЧ, каза говоритеят на кметството Христо Апостолов.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от