Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин назначи новото руско правителство

Владимир Путин, премиерът Михаил Мишустин (вляво) и първият вицепремиер Андрей Белоусов (досегашен икономически съветник на президента) на първото заседание на новото руско правителство.
Снимка: БТА

Новото руско правителство на премиера Михаил Мишустин се събра тази вечер на първото си заседание. Преди това структурата и съставът на кабинета бяха утвърдени с указ на президента Владимир Путин.

Преди първото заседание на новото правителство Путин се срещна с министрите и посочи основните приоритети в бъдещата им работа: 

„Разбира се, най-важната задача е да увеличим благосъстоянието на нашите граждани и да укрепим своята държавност и позицията на нашата държава в света“, каза той.

Премиерът Михаил Мишустин ще има деветима заместници, като на поста първи вицепремиер е назначен президентският съветник по икономическите въпроси Андрей Белоусов. 

Министърът на икономиката Максим Орешкин отстъпва поста си на бившия губернатор на Пермска област Максим Решетников.

Антон Силуанов остава министър на финансите, но вече няма да бъде първи вицепремиер.

Министрите на енергетиката и на промишлеността Александър Новак и Денис Мантуров също запазват постовете си.

Дмитрий Патрушев продължава да ръководи министерството на селското стопанство.

В силовия блок почти няма промени с изключение на министерството на правосъдието, където бившият вицепремиер Константин Чуйченко сменя Александър Коновалов.

Сергей Шойгу, Сергей Лавров, Владимир Колоколцев и Евгений Зиничев остават начело съответно на министерствата на отбраната, на външните работи, на вътрешните работи и на извънредните ситуации.

Най-съществени промени има в социалния блок, където нови лица оглавяват министерствата на труда и социалната защита, на просветата, на науката и висшето образование, на здравеопазването, на културата и на спорта.

Според Мишустин кабинетът трябва да пристъпи възможно най-бързо към изпълнението на задачите по демография, здравеопазване и растеж на благосъстоянието. Премиерът призова и за по-активно изпълнение на националните проекти, така че промените да бъдат в цялата страна, а не в отделните градове. Той призова и за незабавни изменения на бюджета, необходими за изпълнението на социалната част от посланието на президента. 

Путин заяви, че кабинетът на Дмитрий Медведев е създал добри макроикономически условия, без които е невъзможно да се реализират национални цели.

„Предишното правителство направи много, за да създаде основа за по-нататъшно развитие“, заяви Путин. „На първо място бяха създадени много добри макроикономически условия, без това е невъзможно да се развива икономиката като цяло и резултати в социалната сфера. Но всичко, постигнато с упорит труд… трябва да се използва добре за в бъдеще за постигане на националните цели и за ефективно използване на тези инструменти“, добави президентът.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна