Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха промените в Закона за горивата

| обновено на 22.01.20 в 13:00
Дребни търговци на горива се събраха пред парламента, за да са сигурни, че постигнатото съгласие по текстовете от закона няма да бъде опорочено.
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за горивата.

С тях се облекчават финансовите изисквания за регистрация на търговците и банковите гаранции, които ще са в зависимост от оборотите на фирмите, за да не се нарушават конкурентните принципи на пазара.

Бензиностанциии и складове за горива ще бъдат запечатвани за две години, ако продават контрабандни нефтени продукти, а цистерните, които ги превозват, ще бъдат спирани от движение за една година.

Занижават се и техническите изисквания към фирмите, които пълнят или продават втечнен газ.

Първоначалните изисквания да притежават поне десет хиляди бутилки беше редуцирано на хиляда.

Глоба от 10 до сто хиляди лева и имуществена санкция от 20 до 200 хиляди лева грози всеки, който наруши новия закон за горивата.

Очакванията след промените са законът да гарантира конкуренцията на пазара и равен достъп на дребните търговци, които протестираха срещу първоначалният вариант заради опасения от фалит.

Докато депутатите обсъждаха промените в Закона за горивата, дребни търговци на горива се събраха пред Народното събрание, за да защитят постигнатите договорености по законовите текстове.

Повече от година трябваше на малките търговци в бранша, за да защитят присъствието си на пазара в конкуренцията на големите играчи.

„Това е нашата работа, с това си храним семействата, това ни е прехраната. Ако беше останал първият вариант, който приеха, ние трябваше да спрем да работим“, казва Женя Кръстева, собственик на бензиностанция във Варна.

За да са сигурни, че лобистки интереси няма да объркат отново политическия дебат и постигнатото съгласие по текстовете от закона да бъде опорочено, Асоциацията на търговците и превозвачите на горива организират това присъствие пред Народното събрание до приемането на закона, посочи Симо Симов.

„Имаме добрата воля всички, че след една година отново ще се върнем на масата, за да направим анализ на това, което се случва на пазара. Има ли полза от този закон или трябва да бъде пипнат в някои насоки? Така че има ли диалог, винаги има постижение“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!