Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Георгиев: Адвокатурата трябва да има силен и разпознаваем глас

Не поддържаме политиката на мълчаливата адвокатура и на тихата дипломация, казват от Обединение на свободните адвокати

Снимка: БГНЕС

Сдружение Обединение на свободните адвокати организира утре предизборни дебати за кандидатите за председател на Софийския адвокатски съвет. Това ще се случи в сградата на Съюза на българските журналисти. Дебатите ще могат да се проследят на живо и във Фейсбук страницата на сдружението.

Изборите при нас са пословични със своята ниска избирателна активност и това е един от проблемите, които от много отдавна сме установили, коментира пред „Хоризонт“ адвокат Емил Георгиев, който е член на сдружението.

Именно с цел по-голяма информираност се организират предстоящите дебати. Шест са кандидатите за председател на Софийския адвокатски съвет. Според Георгиев всички те са заявили участието си в утрешните дебати, а с оглед на досегашната практика предстоящият избор няма да бъде безспорен и еднозначен.

Амбицията е в бъдеще и при изборите в адвокатската колегия да се прилага електронно гласуване, посочи още адвокат Емил Георгиев.

Относно критиките към адвокатурата и негативното ѝ представяне, включително от водещи фигури в правосъдната система, Георгиев изтъкна, че представителните органи на адвокатурата често са пасивни или демонстрират закъсняла реакция.

„От Обединението на свободните адвокати не поддържаме политиката на мълчаливата адвокатура и на тихата дипломация. Напротив – адвокатурата трябва да има много силен и много разпознаваем глас. По всички основни въпроси. Ще дам пример с дискусията за наказанията спрямо непълнолетни извършители на престъпления. Аз не видях и не чух отговорен фактор в адвокатурата, избран на изборна длъжност, да е взел отношение или да е опитал за разясни на обществото за какво става дума. И това е тенденция, която се наблюдава от много дълго време“, коментира Емил Георгиев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна