Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Валери Цеков: Профилактиката срещу рак на маточната шийка не е добра

Австралия изкоренява заболяването, у нас заболеваемостта и смъртността растат

Д-р Валери Цеков
Снимка: БГНЕС

Тенденциите, свързани със заболеваемостта и смъртността от рак на маточната шийка за България са тревожни. Това заяви в предаването „Преди всички“ д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина. 1500 нови случая се откриват годишно у нас, а за последните 30 години смъртността се е увеличила три пъти. 
     

„В това отношение ние вървим в посока, различна на развитите страни в Европа и света, където заболеваемостта и смъртността от това заболяване вече започна да намалява“, коментира д-р Цеков. Сред причините той открои профилактиката, която по думите му очевидно не се случва по най-добрия начин.

Обхватът на първичната профилактика, която всички научни доказателства до момента и докладите на Световната здравна организация сочат като най-ефективна – масовата ваксинация срещу човешкия папилома вирус, в България е слаб.

Въпреки безплатната ваксина, ваксинационният обхват сред момичетата на 12-13 години не може да надхвърли 10%, а заложеният в документите обхват е над 70 на сто, посочи д-р Цеков.

Ваксините вече са 3, а ефективността надхвърля 90% при поставяне в ранна възраст, преди момичето да има сексуален живот, изтъкна специалистът. Това обаче трябва да се съчетава с редовни гинекологични прегледи и цитонамазки след 25-годишна възраст.

В Австралия например, където ваксинацията е масова, са намалили честотата на заболяването на по-малко от 1.8 случая на 100 хиляди души. За сравнение – у нас са над 10 случая на 100 хиляди души. „В Австралия вече говорят за изкореняване на това заболяване основно поради масовата ваксинация, която правят от десет години насам.“

В ранните фази на болестта ракът на маточната шийка няма почти никакви симптоми. Насочващ знак би могло да бъде необичайно кървене.

Д-р Валери Цеков препоръчва на жените да правят цитонамазка поне веднъж на две години под 35-годишна възраст и веднъж на три години между 40 и 50-годишна възраст. „Това е единственият начин да хванем рака рано“, посочи той.

Днес започва Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка. 
Още информация - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени