Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкета на "Галъп интернешънъл": Институциите носят вина за водната криза

| обновено на 22.01.20 в 16:34
Снимка: БНР

Институциите носят сериозна вина за водната криза - това е преобладаващото мнение след проучване на "Галъп интернешънъл", направено през този месец.

Изводите са, че обществото възприема като справедливо искането за вот на недоверие по теми като водоснабдяване и качество на въздуха.

47 процента от анкетираните одобряват искания от опозицията вот, а 27 на сто са на обратното мнение.

 

Когато обаче въпросът е конкретно за предсрочни парламентарни избори, 35% са съгласни, а 40 на сто са против.

Изводът на социолозите от "Галъп Интенешънъл" е, че доминира абстрактно желание за промяна, но когато става дума конкретно за нови парламентарни избори, няма отчетливо мнозинство.

За сравнение- след скандала "Апартаментгейт" през пролетта дяловете на искащи оставка са били подобни на сегашните, но нагласата за предсрочни избори тогава е била по-силна.

Днес депутатите решиха, че дебатите по вота на недоверие, внесен от БСП заради провала в политиката за околна среда на правителството, ще са първа точка от дневния ред на заседанието в петък, 24 януари.

"Напоследък хората остават привърженици на промяната, но сякаш желанието не е така рязко. Причината е икономическа. Обществото ни е по-предпазливо, скача по по-конкретни теми... Когато питаме за вината на институциите, тя е безспорна. Когато питаме за вота недоверие, най-осезаем е делът на тези, които го намират до справедлив. Когато стигнем до подаване на оставка, повечето ще са "за", а за предсрочни избори, по-скоро биха казали - "не", коментира в предаването "Нещо повече" политологът Първан Симеонов.

Интервюто с Първан Симеонов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна