Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарите в Австралия се възобновиха, някои райони на столицата Канбера бяха евакуирани

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жителите в някои райони на австралийската столица Канбера бяха евакуирани за кратко днес, след като близо до летището избухнаха горски пожари. Високите температури се завърнаха след няколко дни на захлаждане, а броят на безконтролните огнища из югоизтока на страната се увеличи, предаде Ройтерс.

Шосетата са затворени, а властите уведомиха гражданите да напуснат или да стоят далеч от предградията източно от Канбера. Няма данни за пострадали хора и материални щети.

През последните седмици в Канбера, Сидни и Мелбърн, покрити с плътни облаци дим от пожарите, качеството на въздуха бе едно от най-лошите в света. От септември насам из Австралия бушуват стотици горски пожари, в които загинаха 29 човека и около един милиард животни. Унищожени бяха 2500 жилища и площи с размерите на Австрия.

Противопожарните служби се възползваха от дъжда и по-ниските температури през последните седем дни, за да овладеят някои огнища, но днес отдихът приключи с връщането на горещината и ветровете.

Според икономисти огнените стихии може да нанесат на австралийската икономика щети за 5 милиарда австралийски долара (3,4 млрд. щатски долара).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна