Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КПКОНПИ образува 6 производства за конфликт на интереси

Сред проверяваните са шефът на НСО, бивш генерален директор на БНР, ректор, зам-кмет и общински съветници

| обновено на 22.01.20 в 15:05
Председател на КПКОНПИ и бивш главен прокурор Сотир Цацаров.
Снимка: БГНЕС

Шест нови производства за конфликт на интереси са били образувани на днешното заседание на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Едно от тях е по сигнал срещу бившия генерален директор на Българското национално радио Александър Велев.

От съобщението на оглавявания от бившия главен прокурор Сотир Цацаров орган не става ясно по чий сигнал е образуваното производство, а само, че Велев ще се проверява, защото като генерален директор е предоставил за ползване на СЕМ лек автомобил, който се поддържа от бюджета на националното радио. Според сигналоподателя по този начин той си е осигурил подкрепа от членовете на регулаторния орган.

Обект на проверка ще е и началник на Националната служба за охрана (НСО). Според сигнала той е преназначил без конкурс на длъжност „началник сектор“ лице, с което е в близки отношения. Твърди се, че е извършил други такива преназначавания на по-високи длъжности в службата.

За конфликт на интереси ще се проверяват и ректорът на Икономически университет - Варна, че е назначил на работа съпругата си, двама общински съветници от Пазарджик и заместник-кмет на Община Сливен.

С решение на Антикорупционната комисия от днес - за конфликт на интереси е глобен общо с 10 000 лева главният архитект на Община Благоевград.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна