Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха живак и опасни химикали във Враца

Снимка: Жоро Александров

90 сандъци с живак и други опасни за живота и здравето химикали са били открити в подземния етаж на бившия военен завод във Враца “Гаврил Генов”. Предприятието, което се намира срещу старите гробища, не работи от години.

Химикалите се намират в подземия, които не са охранявани. От времето и безхаберието помещенията са се превърнали в руини. Превърнати са и в тоалетни от работещите на площадката на бившия завод.

Сигналът за опасните суровини е бил подаден към Георги Караиванов, а експертът в РИОСВ – Враца информирал полицията. С положението са били запознати кметът Каменов и областният управител Малина Николова.

Какво е открил експертът Георги Караиванов:

„Сигналът го получих от гражданин, който ми вярва. Добих популярност покрай историята със серовъглерода в „Химко“. Не знам кога ме сигнализира, но е от доста време този сигнал.... Достъпът е свободен и всеки би могъл да достигне до тези химикали – това е страшното! В сандъците открих червен живак, който е опасен. Отворих още един сандък – открих калиев перхлорат и цианидни съединения, които също са много отровни. Всичко в сандъците е опасно за живота и здравето на хората. Червеният живак, ако беше попаднал в ръцете на злонамерени хора, можеше да им даде възможност дори бомби да направят“.

Сандъците са от 80-те години на миналия век и са на бивш съветски военен завод. На тях не е написано какво съдържат.

Агенти на Държавната агенция по национална сигурност работят по случая, а от МВР са отцепили района и го охраняват.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна