Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 70% от розовото масло стои непродадено в трезорите

Снимка: архив

Тежките за розопроизводството метеорологични условия и трудностите с осигуряването на работна ръка са най-сериозните проблеми в сектора, коментира в интервю за Радио Стара Загора председателят на Професионална асоциация на розопроизводителите в България Христо Николов.

Въпреки че текстовете на новоприетия Закон за маслодайната роза защитават бранша и вадят „на светло“ некоректните играчи, текстовете му не са в състояние да се справят с основните тревоги на производителите. „Нетипично топлата и суха зима се отрази тежко на предстоящата вегетация на растенията, която пък при някои от насажденията дори не е прекратявана. Затова и при тях има риск от измръзване на пъпките при появата на закъснели студове“, опасява се Христо Николов.

По отношение на качеството на розовия цвят България продължава да държи лидерските си позиции на световния пазар. По думите му обаче като реализирани количества преработена продукция обаче Турция и Иран ни изпреварват. Цената на турското розово масло е по-ниска от нашата, но дали е за сметка на качество, или на далновидна политика, не е ясно, коментира още Христо Николов. Той посочи, че според данните, с които разполага, над 70% от произведеното през последната кампания розово масло стои непродадено в трезорите. Насищане на пазара през предходните години е една от възможните причини.

Кои са другите причини за загубата на търговски позиции и още за проблемите в розопроизводството чуйте от интервюто на Таня Балабанова с Христо Николов в прикачения звуков файл. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна