Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът отмени решението, с което ОИК отказа да прекрати пълномощията на кмета на Благоевград

С решение от днес, Административният съд в Благоевград отмени като незаконосъобразно решението на Общинска избирателна комисия – Благоевград, с което е отказала да прекрати предсрочно пълномощията на Румен Георгиев Томов, избран за кмет на община Благоевград. Съдът изпраща преписката на Общинската избирателна комисия – Благоевград за ново произнасяне, съобразно указанията на съда по тълкуването и прилагането на закона, дадени в постановения съдебен акт.

В мотивите си съдът приема, че са налице и трите нарушения, посочени в жалбите на 4 политически партии и коалиции.

Според съда, оспореното решение е в противоречие с материалния закон. Румен Томов не е изпълнил нито едно от трите изисквания на чл.41, ал.3 от ЗМСМА. В едномесечен срок от обявяването на изборния резултат Румен Томов, в качеството си на кмет, не е предприел действия по прекратяване на търговската си дейност чрез заличаване на ЕТ и не е уведомил писмено за това, както Председателя на ОбС – Благоевград, така и ОИК – Благоевград в указания срок до 04.12.2019 г. Неизпълнението, на което и да е от трите изисквания, води до предсрочно прекратяване на пълномощията на лицето, което не е съобразило своето поведение с тях. 

„Това налага отмяната на решението и връщане на преписката на административния орган. При новото произнасяне ОИК – Благоевград следва стриктно да приложи неблагоприятните последици на чл. 42, ал. 1, т. 5 във връзка с разпоредбата на чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА – предсрочно прекратяване пълномощията на Румен Томов, избран за кмет на община Благоевград, с излагане на ясни, конкретни и обосновани съображения, съобразявайки мотивите в настоящия съдебен акт“, е записано в решението на Админстративния съд.

Със съдебния акт Административен съд – Благоевград се произнася по жалбите на ПП ГЕРБ и ПП МИР. Съдът оставя без разглеждане жалбите на ПП „Нова алтернатива“ и ПП „Свобода“, тъй като същите нямат представители в ОбС – Благоевград и като такива, според ЗМСМА, нямат интерес и не са активно легитимирани да обжалват решението на ОИК.

Решението може да се обжалва в седемдневен срок от съобщаването му пред Върховния административен съд.

В решението си съдът е пренебрегнал както нередовността на жалбите, така и факта, че кметът е изпълнил исвоите задължения по закон, заяви адвокатът на Румен Томов Милана Кривачка, която обеща да обжалва.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени