Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тютюнопроизводители започват срещи с партии заради отказа на ЕК да разреши доплащания в земеделието

Арбен Мименов
Снимка: БГНЕС

Съюзът на производителите на ориенталски тютюни започва спешни срещи с политическите партии и българските евродепутати заради отказа към момента на ЕК да разреши националните доплащания в земеделието за следващия програмен период. 

Председателят на съюза и кмет на община Сатовча Арбен Мименов изрази тревогата, че без национално подпомагане тютюнопроизводството ще бъде ликвидирано, а хората ще напуснат страната. Неприятните новини се отнасят и за фермерите, допълни той:

„Към момента няма изглед да бъде одобрена преходна национална помощ за подпомагане на тютюна. Между другото разбрахме, че няма да има подпомагане на животновъдството – крави, овце и кози“.

Не повече от месец е времето, в което може да се реагира пред ЕК с искане националните доплащания да останат и през следващите 7 години:

„В срещи с политическите партии и евродепутатите да изградим обща позиция и натиск в България да има преходна национална помощ“.

Три пъти са намалели тютюнопроизводителите у нас в сравнение с миналата година. Към момента регистрираните са едва 2300. Тези, които се преориентираха към други култури, също са излъгани от търговците. Повече от година не е платена произведената в Гоцеделчевско лавандула, каза Мименов:

„За над 250 000 лева неплатена лавандула. Към момента няма изглед хората да си получат парите“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени