Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен очаква търговска сделка със САЩ до "няколко седмици"

Според шефа на ЕК основните икономически рискове са свързани с климата

| обновено на 22.01.20 в 17:48
Реч на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен на Световния икономически форум в Давос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви в сряда на Световния икономически форум в Давос, че очаква нова търговска сделка със САЩ в рамките на "няколко седмици", предаде АФП.

Шефът на ЕК се срещна във вторник с президента на САЩ Доналд Тръмп в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, като двамата лидери обсъди въпроса с двустранната търговия.

"Като цяло имах много добър разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп, посочи тя пред репортери в кулоарите на Световния икономически форум в Давос. "Очакваме след няколко седмици да има споразумение, което можем да подпишем заедно", каза тя и добави, че сделката ще обхване търговията, технологиите и енергетиката.

Бившият министър на отбраната на Германия предостави малки подробности за плана, но каза, че сделката ще бъде "нов подход" спрямо предишния опит от 2017 година за постигане на трансатлантическа търговска сделка.

"Не е добра идея да участваме в търговски спорове през последните месеци, а да седнем заедно, да преговаряме, да намираме решения, да обменяме данни и мнения", отбеляза Фон дер Лайен.

По-рано днес Тръмп заплаши с налагането на мита от 25% върху вноса на европейски автомобили, ако не успее да постигне сделка със ЕС, но в същото време изрази надежда за постигане на търговско споразумение с Европейския съюз преди президентските избори през ноември.

Председателят на Европейската комисия също така посочи, че петте най-големи рискове за световната икономика са свързани с климата и че Европа възнамерява да поведе борбата за изменението на климата. Тя отбеляза, че все още има възможност за справяне с тези проблеми, но предупреди, че "прозорецът на тази възможност се затваря бързо".

Г-жа Фон дер Лайен подчерта, че това трябва да се направи чрез изоставяне на икономиката, базирана на изкопаеми горива, и преминаване към устойчива и цифрова икономика. Тя също така подчерта, че европейската Зелена сделка е първият приоритет на Комисията.

Шефът на ЕК призова от трибуната в Давос всички държави по света да се присъединят към усилията на Европа за опазване на околната среда и за създаване на справедливи и равнопоставени условия.

Тя похвали американския щат Калифорния за нейните правила за контрол на вредните емисии и изрази надежда, че скоро и други ще го последват.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени