Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министри със споразумение за повече ученици в библиотеките

Красимир Вълчев и Боил Банов
Снимка: БГНЕС

Споразумение за повече ученически посещения в библиотеките, за да може децата и младежите да формират отношение към четенето възможно най-рано, подписаха министрите на образованието и на културата Красимир Вълчев и Боил Банов.

За целта Министерството на образованието ще отдели 300 000 лева, а за финансиране ще могат да кандидатстват всички училища в страната.

Споразумението, което бе подписано в националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", предвижда финансиране на ученически посещения в библиотеките и популяризиране на тяхната работа, а основната цел е формиране на отношение към четенето у младежите, заяви просветният министър Красимир Вълчев:

"Предвиждаме закупуването на книги спрямо потребностите и интересите на учениците, създаването на кътове за четене, различни инициативи в тези кътове, задължителни учебни часове, избираеми учебни часове в библиотеките, организиране на срещи между представители на библиотеките и техните учители от съответното училище с цел мотивирането им за ползите, които дава четенето на книги".

Училищни библиотеки има в 1386 учебни заведения у нас, а в останалите 890 няма, сочат данните на просветното ведомство. Подписаното днес споразумение е третото между двете министерства. С първото образователната среда на учениците се разшири към музеите, а с второто - към културните институции като цяло.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна