Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

НС прие окончателно промените в Закона за съдебната власт

| обновено на 23.01.20 в 13:06
Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

Народното събрание прие окончателно и без дебати промените в Закона за съдебната власт.

В тях се предвиждат създаването на помощни комисии по атестация към съдилищата и се променят правилата за отстраняване от длъжност на магистратите.

Помощните атестационни комисии ще имат за цел да подпомагат Комисията по атестирането и конкурсите при съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, като се намалява броя на атестациите и поводите, по които ще се извършват.

Няма да се налага автоматично временно отстраняване от длъжност на съдии, прокурори и следователи заради образувано наказателно производство срещу тях, както сега, а ще става след преценка на съответната колегия на Висшия съдебен съвет.

Ще се дава задължително възможност на засегнатия магистрат за изслушване или депозиране на писмено становище.

Други окончателно приети промени в Закона за съдебната власт предвиждат при изтичане на мандата или предсрочно прекратяване - член на ВСС ще трябва в 14-дневен срок да бъде възстановен на длъжността, заемана преди избора на равна по степен или една степен по-висока от заеманата преди избора.

В имуществените си декларации, които подават пред Инспектората на Висшия съдебен съвет, съдиите, прокурорите и следователите ще трябва да декларират произхода на средствата при предсрочно погасяване на кредити не във всички случаи, а само при пълно предсрочно погасяване, както и когато размерът на частичното погасяване надхвърля 10 000 лв., а не както досега 5000 лева.

В декларациите ще се вписват и налични ценни книги, в това число придобити чрез участие в приватизационни сделки извън случаите на масова приватизация. доходи извън тези за заеманата длъжност, получени през предходната календарна година, в размер над 5000 лева, а не както досега - над 1000 лева.

Депутатите ще разгледат на първо четене промени в Закона за автомобилните превози, с които се ограничава фиктивното регистриране на фирми за превоз на пътници и товари.

Проектозаконът, предложен от МС, предвижда и намаляване на административната тежест на лицата, които извършват таксиметрови услуги чрез създаването на специализиран публичен регистър.

Промените предвиждат още регламентирането на превозите с атракционна цел, както и на тези на повредени превозни средства или т.нар. "Пътна помощ".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

ТЕЦ "Бобов дол" не работи и днес

публикувано на 24.02.20 в 10:08