Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Терзиев: Не би трябвало да има двояко тълкуване на закона за хазарта

Снимка: Ани Петрова, БНР

Според мен тук не би трябвало да има двояко прилагане и тълкуване на закона, в него категорично е казано, че след като е лотарийна игра трябва да се плаща 15%, заяви пред БНР Димитър Терзиев, бивш председател на Комисията по хазарта.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ той поясни, че при закупени талони на стойност 10 лв. от частен оператор цената им е залогът и би трябвало от тези 10 лв. 15 на сто да се платят като такса.

Ако се купи обаче талон за държавната лотария (Българския спортен тотализатор) отново за 10 лв. в сметките на Комисията по хазарта ще постъпят 1,50 лв. като такса, докато при частен оператор от тези 10 лв. ще бъде някаква извадена сума и върху остатъка ще бъде начислена таксата.

„Другият вариант е да се отчитат различни бройки на продадени билети“, каза Терзиев.

„Предполагам, че в Комисията, когато са подавани тези декларации, са приели, че нещата са в рамките на закона и са приемали тези плащания като нормални“, допълни той.

И уточни, че става въпрос за държавни такси, а не за данъци, които да се третират по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

„Но, ако с акт на административен орган бъдат обявени за публични държавни вземания и такива задължения над 5000 лв., то тогава те стават публични и могат да бъдат събрани по реда на ДОПК от публичния изпълнител, а Комисията чисто теоретично би могла да отнеме лиценз“, посочи Димитър Терзиев.

По повод предложението да има само един лотариен оператор и той да е държавният тотализатор той коментира, че в доста европейски държави е така: „Само че там има един нюанс, който би могъл да се използва у нас – в скандинавските държави има държавен монопол, но различните видове чисто лотарийни игри са дадени един вид на концесия в публично-частно партньорство“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени