Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли да бъде спрян вносът на отпадъци у нас

Транспортиране на внесени отпадъци към ТЕЦ "Бобов Дол". 19 януари, 2020 г.
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов разпореди да спре вносът на отпадъци, но евентуален мораториум, ако важи за всички видови отпадъци, ще удари  и много големи сектори като металургия, производство на стъкло, търговия с дрехи втора употреба и ще бъде в противоречие с еврозаконодателството, твърди бизнесът.

Пред БНР Илиана Павлова, директор „Индустрия и околна среда“ в Българската стопанска камара, заяви, че проблемът с отпадъците е следствие на липсата на контрол.

„Цялата ситуация, която се създаде в момента, е продукт на завишен контрол от страна на държавните органи, които практически издават разрешителни и по-нататък не проверяват изпълнението на тези разрешителни - дейностите, които те разрешават и т.н. Не бива да бъде подценяван и фактът, че все още Националната информационна система за отпадъците не работи и тя е отложена за пореден път за стартиране от следващата година. Един такъв акт на спиране на вноса, трябва да бъде прецизиран доста добре, защото той противоречи на европейски регламенти“, каза Павлова в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Според нея редица индустрии ще бъдат засегнати металургия, хартиена и циментова индустрия и т.н. от евентуална подобна забрана.

„Ние настояваме за сериозен контрол, в който трябва да бъдат включени не само органите от Министерството на околната среда, а и общински власти. Нещата са много комплексни що се отнася до това кой гори отпадъци“, каза още Павлова.

Днес представители на БСК, Асоциациите на рециклиращата индустрия и на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба и Българската асоциация по рециклиране ще обсъдят с екоминистъра Емил Димитров възможните решения след разкритията за нелегален внос на отпадъци в страната.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени