Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха неизвестен ръкопис на Виктор Юго

Виктор Юго около 1875 г.
Снимка: Wikipedia

Колежът в Безансон, носещ името на писателя Виктор Юго откри ръкопис на стихотворение на Юго, почиствайки архивите си от ненужни стари документи. Това съобщи БГНЕС като цитира "Le Figaro".

„Искахме да разчистим архива и да изхвърлим ненужните стари документи”, каза директорът на колежа Жан-Жак Фито. В резултат служителите се натъкнали на „забравен от всички“ рядък ръкопис с подписа на Виктор Юго в един от кабинетите между счетоводни сметки. Това се случило по време на генералното почистване, което решили да направят в навечерието на Нова година.

Ръкописът е на около 150 години, но е много добре запазен. След като е открит, той е поставен под стъкло и сега украсява една от стените на кабинета на директора.

Стихотворението се нарича „Бедни деца“. Колежът придобива ценния текст, написан на ръка върху два листа, през 1951 г.  На гърба е историята на появата му.

През 1868 г. Виктор Юго го предлага като награда в благотворителна лотария, за да набере средства в полза на бедните деца в Безансон - родния град на писателя. Търговец на книги втора употреба го купува от сина на победителя в лотарията и през май 1951 г. го препродава на ръководството на лицея „Виктор Юго“ за 6000 франка. През 1980 г. Лицеят става колеж.

Вариант на текста на стихотворението е публикуван в сборника „Вътрешни гласове“ през 1837 г.

Колежът в Безансон е първата образователна институция във Франция, която започва да носи името на Виктор Юго. Преименуван е в деня след погребението на писателя през 1885 година


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!