Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст от 6% в сделките за недвижими имоти в София през 2019 г.

Снимка: БГНЕС

Обичайно месец януари не е особено активен за пазара на недвижими имоти, края на годината приключихме с добри новини – в големите градове има ръст, може би Пловдив прави изключение. Това заяви пред БНР Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ).

„В София ръстът за цялата година на обема от сделки е 6%, иначе няма особена промяна от последните няколко месеца от 2019 г. в сравнение с началото на тази“, отбеляза Ганев в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Той допълни, че тази година няма очаквания да бъдат повишавани лихвите на банките, което е добра новина за пазара, купувачите и инвеститорите.

„От другата страна като противовес можем да кажем, че изключително високата строителна активност продължава и данните го потвърждават с двуцифрени ръстове на разрешенията за строеж и на започнатото ново строителство“, каза председателят на НСНИ.

Той изрази убеденост, че няма започнато незаконно строителство в големите градове: „Що се отнася до предлагането миналата година ръстът на цените, който е следен от НСИ, е по-нисък в сравнение с последните години в рамките на 2-3 процента, но все пак ръст“.

„Има натиск на пазара от страна на новото строителство, изключително сериозен е особено за по-старото строителство (1990-2003 г.)“, посочи Ганев.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!